Резултати песничког конкурса Удружења грађана "Играле се делије"

Милорад М. Петровић
У организацији Удружења грађана „Играле се делије" у марту 2017. године расписан је први песнички конкурс на тему „Мој дом је тамо где сам ја", као једна од многобројних активности, која за циљ има промовисање лика и дела Милорада Петровића Сељанчице, српског песника, чије су песме (што се дешавало у историји домаће књижевности изузетно ректко) заживеле код обичног народа, које се певају и које ће се тек певати.  
Имајући у виду да је ово први конкурс који је расписан (конкурс је био тематски) одзив аутора био је више него добар: укупно стотину тридесет аутора је учествовало, са преко четири стотине песама.
Радови су стизали са различитих страна и слободно можемо рећи да је конкурс имао регионални карактер. Активни су били песници из дијаспоре, а одазвали су се и аутори који живе и стварају у  Младеновцу и његовој околини. На поетски задатак на тему „Мој дом је тамо где сам ја" одговорили су песници и песникиње из: Бијељине, Маглаја, Бешке, Задра, Осијека, Прилепа, Београда, Младеновца, Велике Иванче, Сопота, Стојника, Баточине, Босанске Градишке, Прибоја, Руме, Вршца, Свилајнца, Крагујевца, Чачка, Зрењанина, Житковца, Параћина, Лесковца, Крушевца, Врања, Кучева, Ниша, Рогатице, Пожаревца, Подгорице, Бачке Тополе, Земуна, Ћуприје, Инђије, Алексинца, Панчева, Нове Вароши, Рожаја, Старчева, Књажевца, Зајечара, Сочанице, Пљевље, Житковца, Новог Пазара, Смољинца, Корбова, Ваљева, Шапца, Пирота, Бачке Паланке, Смедерева, Бањалуке и Сиднеја.
Посебно се захваљујемо ђацима основних и средњих школа. Неки од њих су већ крупним корацима загазили у свет поезије, док је другима песничка будућност почела у овом зборнику.

Зоран Антонијевић, књижевник

Одлука жирија за поезију

Већ је први, летимичан преглед приспелих радова (конкурс је завршен 30. 5. 2017.) показао да су аутори, они афирмисани али и они који афирмацију тек траже, препознали младеновачки књижевни простор као добро место на коме могу потврдити (и)ли открити своје литерарне вештине. Песници (њих стотину тридесет, четворо је било дисквалификовано), међу којима има доказаних имена, чланова УКС-а, академика, заједно са онима најмлађима, за које ће се, сасвим извесно, у годинама пред нама, и те како чути, узели су учешћа у стварању књиге-зборника, објављене у част српског песника Милорада Петровића Сељанчице, убеђујући нас како његово име може (п)остати синоним за поезију саму. Томе у прилог говори чињеница да су се конкурсном такмичењу одазвали песници не само из Шумадије, Србије (где је Петровић живео и стварао), већ и са целокупног говорног подручја бивше Југославије, као и из дијаспоре.
 Ценећи вредност појединачних песама, али и прилога у целини, након анализе приспелих радова, жири је једногласно одлучио да прво место припадне младој песникињи Амини Хрнчић и њеној ванредно доброј песми Бескућнице. Филозофична и делом контемплативна, грађена промишљено, песма темељно преиспитује конвенционалне представе о дому, транспонујући га са равни статике на раван динамике, откривајући како и ћелија људског тела може бити добро пребивалиште на нашем кратком пропутовању на овом свету.
 Сасвим заслужено, друго место припало је песми Мирис предграђа, београдског песника Марка Поропатића. Дескриптивна у сржи, технички написана готово беспрекорно, ова песма  која суштински говори о идентитету и специфичним механизмима његове изградње, сведочи истовремено о свим посредним утицајима места кроз која смо пролазили или пролазимо, на оно што нас, таквима какви јесмо – чини нама самима.
 Треће место припало је ангажованој, писаној филмично, кратким резовима грађеној песми (сасвим налик на лирски, црно-бели документарац) Избеглички камп Идомени, познатог српског песника Братислава Јевтовића. Реалистично и суптилно иронично, Јевтовић нам даје јасну и прецизну слику свакодневице оних, што су се – оставши без примарног дома, надамо се, накратко, у привременим чистилиштима затекли.
 Поред награђених аутора, жири је похвалио осамнаест аутора и један број песника наградио објављивањем у зборнику.
 Када је о ученичким радовима реч, треба рећи да је одзив оних који су одлучно и крупним корацима у сусрет песничкој будућности пошли, био ванредно добар. Посебно су били активни ученици основних школа. Изузетно нам је драго због великог одзива ученика из Републике Српске, али и из свих других места, првенствено због тога што је (п)остало више него јасно да се за српску песничку будућност не треба бринути.
 Квалитет пристиглих ученичких радова био је уједначен. Поетике су (сасвим логично за узраст) биле сличне, поетска средства разнолика, версификацијски образци неуједначени. Уочљив је појачани рад предметних професора и ментора са ученицима, код неких се ученика, нажалост, примећивао и превише. Након анализе радова, жири је једногласно одлучио да у категорији најмлађег узраста прво место припадне Ани Живковић из Младеновца и песми Мој дом је тамо где сам ја. Инвентивно проговоривши из мушког рода, Ана (само)свесно и непосредно, ритмично и са повременим упливима риме говори шта је то што она (пре)познаје као кључне симболе места у коме живи. Друго место припало је Јулијани Илић, њеним раздраганим и полетним поетским импресијама које су настале као резултат проницљивог посматрања природе и свих њених манифестација. Треће место припало је Кристини Николић која је испевала праву химну Шумадији. У категорији старијег узраста, прво место заслужила је Катарина Цацановић –  поетском констатацијом до које она посредно стиже- како само у простору дома и породице себи налик може бити. Друго место припало је Војиславу Дурмановићу, његовом непатвореном, дечјем ламенту над најскупљом српском речју. Треће место припало је Марији Петровић за песму Моја родна груда, у којој одабраним симболима  усхићено пева о Републици Српској. У категорији средњих школа прво место припало је талентованом Марку Радојичићу, који је песмом Тамо где и ја - доказао како већ сада прави песник јесте и како се, када неоспоран таленат постоји – високим интезитетом, може певати мимо уобичајених песничких образаца и замки које повишена реторика собом носи.  Јелена Николић освојила је друго место, сетном и емотивном песмом којом ненаметљиво контемплира о својој позицији у свету. Треће место припало је Исидори Прокић и песми Дом моје душе у којој бираним речима, стишаним гласом говори о сопственим животним упориштима.
 На крају, морамо изразити задовољство присутношћу великог броја младих песникиња и песника (Хрнчић, Поропатић, Тахировић, Арсић, Мијуковић, Јованов), који су, убеђени смо, једини залог – успешности и трајања једног књижевног конкурса, али и непобитан доказ његовог смисла и сврхе.                                                                                                                    
Огњен Петровић

Чланови жирија:
Зоран Антонијевић, председник                  
Душица Гојковић, члан
Бранко Милорадовић, члан
Огњен Петровић, члан

Песме награђене у категорији одраслих аутора

Прво место
Бескућнице, Амина Хрнчић, Маглај, БиХ

Друго место
Мирис предграђа, Марко Поропатић, Београд

Треће место
Избеглички камп Идомени, Братислав Бато Јевтовић, Чачак


Песме награђене у категорији ученика од првог до четвртог разреда

Прво место
Мој дом је тамо где сам ја, Ана Живковић, 4. разред, ОШ "Момчило Живојиновић", Младеновац

Друго место
Мој дом је тамо где сам ја,  Јулијана Илић, 4. разред, ОШ " Свети Сава", Младеновац

Треће место
Мој дом је тамо где сам ја,  Кристина Николић, 4. разред,  ОШ "Свети Сава", Младеновац


Песме награђене у категорији ученика од петог до осмог разреда

Прво место
Мој дом је тамо гдје.., Катарина Цацановић, 8. разред ОШ " Свети Сава", Бијељина, РС

Друго место
Мој дом је..., Војислав Дурмановић, 8. разред ОШ " Свети Сава", Бијељина, РС

Треће место
Моја родна груда, Марија Петровић, 7. разред ОШ " Вељко Чубриловић", Прибој


Песме награђене у категорији ученика средњих школа

Прво место
Тамо где и ја, Марко Радојичић, 4. разред, Гимназија " Бора Станковић", Ниш

Друго место
Мој дом је тамо где сам ја, Николић Јелена, 4. разред, Економско-трговинска школа, Сопот

Треће место
Дом моје душе, Исидора Прокић, 3. разред, Техничка школа, Младеновац


Похваљене песме

Само паучина, Милорад Бибин, Зрењанин

У туђини, Јован Н. Бундало, Београд

Спавач на зеленој клупи у парку, Биљана
Грошин, Меленци

Где си била, Наталија Чубрановић Дробњак, Нови Београд

Прозор у Ресавској, Слободан Ђекић, Вршац

Не брини за мене, Тања Ђурђевић, Велико Градиште

Отисци стопала, Драгана Ђурковић Тошић, Чачак

Лето у равници, Ружена Краћица, Зрењанин

Незаборав, Надежда Михајловић, Ниш

Унутарња различитост, Снежана Марко Мусинов, Земун

Излог, Каја Панчић Миленковић, Пирот

Међански микроспеви, Вера Д. Рајковић Васиљевић, Ужице

Путовање ка судбини, Балша Рајчевић, Београд

Буђење у рано јутро, Александар Д. Станковић, Београд

Тамо негдје, Амра Тахировић, Рожаје

Корекција туге, Славица Турински Лазић, Осијек

Свет у срцу, Јелена Ћебић, Панчево

Сиротињски кућерак, Ђура Шефер Сремац, Рума


Одабране песме

У крају, Славица Агић, Бачка Паланка

Тамо је село моје, Владимир Арсић, Велика Иванча

Мој завичај, Татјана Аћа, Старчево

Породично огњиште, Зови завичаја, Милорад Бибин, Зрењанин

Завичај те чека, Мој вољени град, Јован Н. Бундало, Београд

Ту гдје нема нас, Љиљана Вујић Томљановић, Босанска Градишка

Старо огњиште, Иван Гаћина, Задар

Моје парче неба, Јелена Грбић, Ваљево

Банатско село, Божићна трпеза, Биљана Грошин, Меленци

Последњи бећарац, Славица Д. Дамњановић, Бачка Топола

Завејана черга, О хлебу у Банату, Слободан Ђекић, Вршац

Играле се делије, Тања Ђурђевић, Велико Градиште

Кестени су били врући, Прстохват времена, Драгана Ђурковић Тошић, Чачак

Химна Домовини, Тамара Јованов, Зрењанин

Мој дом је тамо где сам ја, Размишљање о дому, Ружена Краћица, Зрењанин

Петролејска лампа, Жаклина Ј. Манчић, Житковац

Скок у проток, Ноћи срца, Снежана Марко Мусинов, Земун

Вратићеш се, Илинка Марковић, Нови Београд

Мајци, Србобран Матић, Алексинац

Мој дом је тамо где сам ја, Анамарија Милошевић, Врање

Земљо моја, Ивана Милошевић, Велика Иванча

Царски рез, Павле Мијуковић, Велика Иванча

Стара кућо моја, Слободан Ненадовић, Младеновац

Искра из камена, Дејан Крсман Николић, Шабац

Родитељска кућа, Милан Љ. Обреновић, Крагујевац

Тамо где ти је добро, Снежана Паноска, Прилеп

Причешће, Поука повратнику, Каја Панчић Миленковић, Пирот

Стари дом, Божидар Пешев, Београд

Дом у поморављу, Дом у сећању и збиљи, Марко Поропатић, Београд

Мој завичај, Маријана Станковић, Кучево

Воденичарева, Илија Степановић, Крагујевац

Туђа земља далека, Гордана Сувајац, Сиднеј

Некада у дому, Амра Тахировић, Рожаје

Родној брдовитој груди, Момчило Момо Тубић, Бијељина

Ријека предака, Уточиште за птице, Славица Турински Лазић, Осијек

Следићу њихова јата, Моје оазе плаве, Наталија Чубрановић Дробњак, Нови Београд

Издиг, Слободан Чуровић, Подгорица


Одабране песме из категорије ученика

I-IV разред

Мој дом је тамо где сам ја, Александра Андрић, 1. разред, ОШ " Вук Караџић", Стојник

Мој дом је тамо где сам ја, Вишња Вуковић, 1. разред, ОШ " Вук Караџић", Стојник

Певај равницо, Анастасија Ђокић, 4. разред, ОШ " Браћа Груловић", Бешка

Мој дом је тамо где сам ја, Катарина Ђуровић, 1. разред, ОШ " Вук Караџић", Стојник

Мој дом је тамо где сам ја, Никола Карић, 4. разред, ОШ "Свети Сава", Младеновац

Моје село...весело, Бранко Лежимирац, 4. разред, ОШ " Браћа Груловић" , Бешка

Мој дом је тамо где сам ја, Лена Миљковић, 2. разред, ОШ "Вожд Карађорђе", Алексинац

Мој дом је тамо где сам ја, Никола Мирковић, 1. разред, ОШ " Вук Караџић", Стојник

Какви су то људи, Анђела Перић, 1. разред, ОШ "Дража Марковић Рођа", Смољинац

Мој дом је тамо где сам ја, Павле Петровић, 1. разред, ОШ "Вук Караџић", Стојник

Мој дом је тамо где сам ја, Леон Петронијевић, 4. разред, ОШ "Свети Сава", Младеновац

Лепо је волети свој завичај, Милица Равњак, 4. разред, ОШ " Браћа Груловић", Бешка

Звуци мога завичаја, Дијана Тадић, 4. разред, ОШ "Браћа Груловић", Бешка

V-VIII разред

Звуци завичаја, Анастасија Ђокић, 5. разред, ОШ " Браћа Груловић", Бешка

25 поносних година, Горана Ђокић, 7. разред, ОШ "Вељко Чубриловић", Прибој

Мој дом је тамо где сам ја, Катарина Живковић, 5. разред, ОШ " Вожд Карађорђе", Алексинац

Мој дом је тамо где сам ја, Мирјана Коцић, 5. разред, ОШ "Вожд Карађорђе", Алексинац

Мој завичај, Давид Миленковић, 6. разред, ОШ " Рада Миљковић", Јагодина

Моја Земља, Ивана Милићевић, 6. разред, ОШ "Вељко Чубриловић", Прибој

Породица - мој род, Марина Поповић, 8. разред, ОШ "Вељко Чубриловић", Прибој

Моја домовина, Марко Томић, 8.разред, ОШ "Вељко Чубриловић", Прибој

Република Српска - моје родно мјесто, Даница Тривковић, 8. разред, ОШ " Вељко Чубриловић", Прибој

Моја земља - мој род, Мајан Цветковић, 7. разред, ОШ "Вељко Чубриловић", Прибој

Средње школе

Мој завичај, Душан Драшковић, 2. разред, Економско - трговинска школа, Сопот

Мој дом је тамо где сам ја, Мирјана Марковић, 2. разред, Гимназија, Младеновац

Песма о Србији, Младен Савић, 4. разред, Техничка школа, Младеновац


Промоција зборника биће одржана у оквиру културне манифестације " Играле се делије" у Великој Иванчи, која се организује 29. и 30. јула у склопу младеновачког културног лета.