Живот и дело - Милорад М. Петровић Сељанчица (1875-1921) * Живот (ни)је бајка
Чудна је судбина неких наших стари(ји)х песника: песме су им још за живота постале толико популарне да су зашле у народ и поистоветиле се са народним творевинама, а они сами, њихови аутори, остали су заборављени. Живео тешко, заборављен од свију и свакога, тешко болестан и без икакве неге траје своје последње дане Милорад М. Петровић, богомдани песник СЕЉАНЧИЦА, један од најзнаменитијих песника у Српству.

Живот и дело Милорад М. Петровића

Видео клип - Живот и дело Милорад М. Петровића
 Почетком двадесетог века у нашој поезији се није само писало, већ се и певало, писало се да би се певало. Милорад Петровић Сељанчица је био, можда наиван, али свакако, репрезентативан заговорник таквог песничког, и поетичког, опредељења.  
Његове песме ушле су у народ и певају се, а да се заборавило ко је њихов аутор. Готово да нема значајног српског композитора који није музички обрадио неку његову песму.
Milorad Petrovic


Из видео клипа: " Песник српског романтизма који је настао на самом извору народног духа: Због тога су се многе песме српских романтичара ( Бранка Радичевића, Ђуре Јакшића; Алексе Шантић; Јована Јовановића Змаја; Јована Илића и других) па и Милорад Петровић Сељанчице рашириле у народу, добиле мелодију од једног или другог савременог композитора и певале као народне вековне рукотворине. То је највеће признање за једног песника али исто толико и велика срамота за наследне нараштаје да о томе ништа не знају …  За песника Милорада Петровића је село све и сва. Он неће и не може ван њега јер баш у тој средини он осећа сву срећу и блаженство своје …
Milorad Petrovic


Милорад М. Петровић - Сељанчица

Датум рођења: 26. јул 1875.
Место рођења: Велика Иванча (Кнежевина Србија)
Датум смрти: 17. април  1921.
Место смрти: Београд (Краљевина СХС)
 
© 2017 | Милорад Петровић | Дизајн: Марија Гајевић ( gajevic@gmail.com )